PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

fredag 14 oktober 2011

Off-topic: vem vågar vara ungdomsledare framgent...?

DN skriver idag om en fritidsledare som döms skyldig till vållande till annans död när ett handbollsmål olyckligt föll över ett barn.

Alldeles oavsett att det är oerhört tragiskt när nån dör eller skadas, skärskilt barn eller ungdomar, så väcker denna dom frågan om huruvida man framgent vågar åta sig ansvaret att vara ledare/tränare för en barn- eller ungdomsverksamhet, allra helst en verksamhet som segling, som har ett antal inneboende risker förknippat med sig.... (ridning ska vi nog inte ens tala om...)

Det är ett tråkigt men ofrånkomligt faktum att olyckor sker, och att då närmast default-mässigt anse att ledaren/tränaren är personligt ansvarig för *allt* som kan inträffa på en träning/tävling är i mitt tycke orimligt.

Inte minst är jag efter denna dom mycket tveksam till om jag skulle tillåta något av mina barn att vara ledare på en seglarskola: vad händer om ett av seglarskolebarnen råkar skadas pga någon olycka, t.ex att få en spribom i ögat vid riggning sista dagen, är det då ledarens "fel" och ansvar...? Eller att nåt barn får en allergi-chock när denne hittat några smultron att mumsa på i ett obevakat ögonblick....?

Med denna typ av domar blir konsekvensen att man måste ha minst en ledare per barn, och att ledaren får inte avvika från barnets sida en enda sekund under dagen, och att man helst av allt ska vaddera in barnen i hermetiskt tillslutna hockeymålvaktsskydd...

Att ledare/tränare har ett ansvar för att verksamheten bedrivs på ett så säkert och kompetent sätt som möjligt är självklart, men det är i mitt tycke orimligt att absolut allt som kan tänkas inträffa ska vara ledarens/tränarens personliga ansvar. Ännu har ingen myndighet, inte ens Trafikverket, lyckats eliminera alla olyckor, och det är naivt att tro att olyckor kan avskaffas genom att straffbelägga dem som frivilligt åtagit sig att vara ledare/tränare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar