PrydeRide

PrydeRide
Fotograf: Torkel Stillefors

tisdag 30 augusti 2011

Introduktion till Matchracing

Jag kommer den närmaste tiden att skriva några inlägg om Matchracing (MR), dels i avsikt att förklara för de ännu oinvigda hur MR går till, vad det går ut på, gå igenom några av teknikerna som en besättning har till förfogande för att antingen skaffa sig ett övertag på den andra båten, alternativt att komma ur ett dito.

Men först kan det vara på sin plats att skriva några ord om varför man överhuvudtaget skall hålla på med MR, eftersom vi och de flesta andra seglare till absolut största delen håller på med fleet race:

1) MR är kul! Jag har svårt att tänka mig nån annan seglingsform som är så intensiv och actionfylld.

2) MR ställer extrema krav på båthantering, manövrar och teamwork. Om man som besättning inte till fullo behärskar båten och manövrarna, och om man inte kan samarbeta på ett bra sätt, så har man ingen chans.

3) MR kräver total fokus och koncentration. Eftersom man hela tiden befinner sig i en tät fight med minimala marginaler, så finns det inget som helst utrymme att slappa och slösegla.

4) MR kräver att man är riktigt duktig på reglerna, det är bl.a mha reglerna som man kan skaffa sig ett övertag på sin motståndare.

5) MR kräver att man klarar av att tänka flera steg framåt, precis som schack eller något annat strategispel.

Dessutom kräver MR att man är duktig på alla de andra faktorer som gör att man kan prestera bra på en kappseglingsbana, dvs man måste också behärska allt det som krävs för att vara framgångsrik i fleetrace, t.ex att avläsa vindar och vågor, kunna trimma för olika behov, t.ex kraft/acceleration eller höjd mm.

Allt detta innebär att även om man aldrig någonsin kommer att tävla i MR, så blir man en mycket duktigare seglare, även i fleetrace-sammanhang, om man är duktig på MR. Vilket i sin tur innebär att MR är en alldeles utmärkt träningsform, även för dem som inte tänker sig tävla i den disciplinen.

Och vill man testa på att tävla i MR, så är Ungdoms-SM i Stenungsund, 23-25 september, ett utmärkt tillfälle att testa sin seglingsskicklighet.

3 kommentarer:

  1. Låter jätteintressant - jag är kölbåtsseglare som funderar på att börja med matchracing för att få mer träning och bli bättre på starter och närtaktik, skriv gärna lite med utgångspunkt från det om du orkar. Hur kommer man igång om man inte satsar mot Ungdoms-SM (har passerat bästföredatum för detta tyvärr)...

    SvaraRadera
  2. Hej, för att komma igång med MR krävs det egentligen bara 2 båtar och två besättnigar, sen är det bara att köra på. Reglerna är nästan identiska med de vanliga kappseglingsreglerna, det skiljer lite i detaljerna framförallt vid kryssrundningen, men de detaljerna behöver man inte gräva ner sig i innan "det blir allvar".

    Startförfarandet är lite annorlunda mot en vanlig fleetrace-start, men det behöver man inte bekymra sig så mycket om initialt.

    Givetvis är det ju en fördel om man kan få med sig nån som har erfarenhet av MR, att både köra lite teori, och att vara med ombord.

    Är man riktigt intresserad, så skulle jag föreslå att man tar kontakt med nåt MR-center, i Stockholmstrakten är vi ju lyckligt lottade att ha Stockholm Matchracing Center (nytt namn: atSeaEvents), som erbjuder utbildning och träning i MR. Bl.a kommer de att köra några utbildningsdagar nu i september, se http://www.matchracing.nu/sv/match-racing/traning.aspx.

    --Tommy

    SvaraRadera
  3. Jag borde väl också tillägga att det är ju en *stor* fördel om de två båtar man seglar med är av samma typ - man vill ju att båtarna ska ha så lika manöveregenskaper mm som möjligt. Dessutom är det en fördel om båtarna vare sig är alltför små ("optimister") eller alltför stora och trögmanövrerade. En "agil" kölbåt av modern design ("sportbåt"), nånstans mellan 5-9m LÖA är nog idealiskt.

    Om det skulle visa sig finnas ett stort intresse för MR i Stockholmstrakten, så skulle jag kunna tänka mig att vi på VJS kan arrangera en intro-clinic senare i höst - vi har 6 st kappseglingsklara C55:or i klubben, och några av våra juniorer har seglat såväl Jr MR-SM som Jr MR-NM med framgång.

    SvaraRadera